Wasbare luiers

Wasbare luiers

Wasbare luiers

Wasbare luiers verschillen eigenlijk helemaal niet zoveel van wegwerpluiers. Ze vangen plas en  stoelgang op, houden de kleren schoon en droog en moeten om de paar uren ververst worden. Alleen gooi je de wegwerpluier, de naam zegt het al, weg na gebruik en gooi je de wasbare luier, de naam zegt het ook al, in de wasmand. De wasmachines van tegenwoordig zijn gelukkig heel goed en die wassen de wasbare luiers moeiteloos schoon. Maar hoe werkt dat nu precies, want je wilt ook geen hele drollen met stukjes in je wasmachine toch?

Soorten wasbare luiers

Tweedelig systeem

 

voorgevormde

Hierbij heb je wasbare luier met inlegger(s) én een overbroekje. Bovenop de inlegger kan een wasbaar of wegwerp inlegvliesje.

Je doet de luier net aan als een wegwerpluier, doorgaans met velcro en trekt hierover het overbroekje. De luier en de inleggers vervang je bij elke plasbeurt, het overbroekje kan langer mee zonder wassen. Als het niet te vuil is kan je dit met een doekje schoonvegen. De waterafstotende laag van het overbroekje is onderhevig aan slijtage en zal langer meegaan als je ze minder vaak uitwast.

Overbroekjes en luiers bestaan in verschillende maten.

Strikluier

Hierbij heb je strikluier en een overbroekje. strikluier word om het kindje gewikkeld en vast gestrikt. kan vanaf de geboorte tot aan de zindelijkheid gebruikt worden

Eéndelig systeem

Het eendelige systeem lijkt sterk op een wegwerpluier: je hebt hiervoor geen overbroekje nodig. Maar je moet wel bij elke luierwissel alles wassen. Ook hier kan je een inlegvlies gebruiken om weg te werpen. Dit eendelige systeem is dan wel iets eenvoudiger in gebruik maar absorbeert doorgaans ook wat minder dan een tweedelig systeem. Daarom is het minder geschikt voor tijdens de nacht.

Inlegger + overbroekje

Een ander systeem is de inlegger met overbroekje, dus zonder eigenlijke luier. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.