recepten : komen met linzen voor kids

recepten : komen met linzen voor kids

Rode linzen

Wat zijn rode linzen?

Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Ze worden steeds populairder en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree.

Waarom zijn rode linzen goed voor je gezondheid?

Linzen bevatten veel gezonde koolhydraten en leveren dan ook volop energie. Bovendien zijn linzen een goede bron van plantaardige eiwitten. Ook vitamines, mineralen en vezels zijn ruimschoots aanwezig. Zo bevatten linzen goede hoeveelheden thiamine (vitamine B1) en vitamine B6 (pyridoxine), allebei belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Daarnaast zijn de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, seleen en zink allemaal in linzen te vinden. Deze mineralen hebben veel verschillende belangrijke functies in je lichaam. Zo draagt ijzer bij aan het normale transport van zuurstof door je lichaam en helpt magnesium je botten en spieren sterk te houden.

Receptje voor vegetarische balletje in tomatensaus.

Wat hebben we nodig? (4p)

  • 200 gram rode linzen
  • 1 kg tomaten
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • bosje peterselie
  • 6 eetlepels gemalen broodkruim
  • 3 gesnipperde uitjes
  • 3 eetlepel bloem
  • peper en zout
  • 2 teentjes look

Heb je alles? Dan gaan we koken.

  1. Pel en ontpit de tomaten en snij ze in stukjes. Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen tot een kruidentuiltje.
  2. Fruit 2 gesnipperde uien en de knoflook glazig. Roer er de tomatenblokjes onder en laat meestoven. Kruid met peper, zout en suiker. Laat 1 uur op een zacht vuurtje pruttelen. Schep het kruidentuiltje eruit.
  3. Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af en hou 4 eetlepels apart.
  4. Pureer de linzen samen met 1 gesnipperde ui en de peterselie in een keukenrobot. Voeg het broodkruim en bloem toe en breng op smaak met peper en zout. Zorg dat het deeg vast genoeg is om er balletjes van te maken.
  5. Neem telkens een eetlepel deeg, duw er een paar overgebleven linzen in en rol het tussen je handpalmen tot een balletje. Bak de balletjes. Laat ze even in de tomatensaus meesudderen, garneer met peterselie en serveer

nu lekker smullen

Terug naar blog