Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Elk begin kan moeilijk zijn, zo ook het uittesten van een menstruatiecup. We verzekeren je echter dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Het kan een paar dagen of een paar cycli duren voordat alles van een leien dakje loopt. Ga op onderzoek uit met de met verschillende vouw– en inbrengmethodes en maak je geen zorgen, je wordt al snel een toegewijde fan van de cup. Hier vind je alles wat je moet weten over het gebruik van een menstruatiecup. 

Instructievideo

Hoe breng je een menstruatiecup in?

 • was je handen
 • vouwen kan met deze 2 vouwen (test welke het best werkt voor jou)
 • ontspannen, het is belangrijk om je spieren te ontspannen bij het inbrengen van je menstruatiecup, dus zoek een comfortabele houding. 

  Je kunt gaan liggen, hurken, op het toilet zitten of gewoon gaan staan. Je zult de positie vinden die na verloop van tijd het beste voor je werkt!
 • Plaatsen en loslaten, 

  Plaats de gevouwen menstruatiecup en zodra de hele cup in je zit, verwijder je je vingers en laat
  je hem opengaan. In vergelijking met een tampon moet de menstruatiecup lager in het vaginakanaal worden geplaatst.

  Je kunt water of een glijmiddel op waterbasis gebruiken om het inbrengen te vergemakkelijken.

  Als de menstruatiecup correct is geplaatst, hoor je misschien een "plop" of een zuiggeluid, wat betekent dat de cup zich heeft ontvouwd en de nodige zuigkracht genereert.

  Als je twijfelt, reik dan naar binnen en voel rond de basis van de cup − deze moet rond of ovaal aanvoelen en mag geen merkbare plooien hebben.

  Als je menstruatiecup eenmaal op zijn plaats zit, probeer dan licht aan de schacht te trekken. Als je weerstand voelt, is de afdichting gecreëerd en is de cup op de juiste manier geplaatst!

 • Draaien, als je deuken of plooien op de basis van je menstruatiecup voelt en je niet zeker weet of de hermetische afdichting tot stand is gekomen, grijp dan voorzichtig de basis van de cup (niet de schacht) vast en draai eraan om hem te laten ontvouwen. 

  Als je menstruatiecup eenmaal op zijn plaats zit, probeer dan licht aan de schacht te trekken. Als je
  weerstand voelt, is de afdichting gecreëerd en is de cup op de juiste manier geplaatst!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.